Hoppa till innehåll

Räkneexempel: Lån på 1 000 000 kr. Effektiva räntan 4.00 %. Ett lån på 1 000 000 kronor kostar då 1 905 kr/månad inklusive amortering (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift inräknad. 5.55 % nominell ränta.

Återbetalningstid 25 år. Maximal boränta är 29,95%, lägst ränta 2,95%
Räntespann: 2,95%-29,95%.

Använd lånekalkylatorn

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Hitta rätt lån för dig

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Ansök om det bästa lånet

Lorem ipsum dolor sit amet elit do, consectetur adipiscing, sed eiusmod tempor.

Bolån

Att ta ett bolån är en stor investering som kräver noggrant övervägande. En viktig faktor att tänka på när du tar ett lån är räntan på ditt bolån. Många olika faktorer spelar in, exempelvis vad ränta på bolån innebär, vad som påverkar den och vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett bostadslån.

Bolåneräntor aktuella

Du hittar aktuella bolåneräntor HÄR

Lånebelopp och bostadens värde

Innan du ansöker om ett bolån borde du beräkna hur mycket du faktiskt kan låna och därefter se vad som erbjuds i den prisklassen, olika regioner i Sverige har olika priser. Håll koll på vad du behöver och vilka objekt som är intressanta innan du ansöker om ett bolån. Bland annat kommer bostadens värde och din inkomst kommer speglas i vilken ränta du kommer erbjudas av banken.

Vad är ränta på ett bolån?

Räntan på ett bolån är den extra kostnaden du betalar för att låna pengar av banken. Räntan bestäms oftast av din belåning, bindningstiden samt de aktuella marknadsförhållandena. Innan du tecknar ett låneavtal med banken är det viktigt att ta reda på vilken ränta du du kommer erbjudas, vad som kan påverka räntan under lånets löptid och om det fungerar för dig.

Rörlig eller bunden ränta?

Ett bolån kan vara antingen fast eller rörligt. En fast ränta innebär att din räntesats kommer att förbli densamma under hela bindningstiden av ditt lån, medan en rörlig ränta kan ändras beroende på aktuella marknadsförhållanden. Ränta bolån kan även bindas på olika perioder vilket är en fast ränta under en viss period, exempelvis 2 år, 3 år, 4 år, 5 år, 7 år, 10 år etc.

Om du har ett bolån, påverkar din valda typ av räntesats hur mycket du betalar varje månad samt hur mycket du totalt betalar under hela belåningens löptid. En högre fast ränta eller bunden ränta ökar oftast din månatliga kostnad och totalbeloppet som du behöver återbetala till banken. Det kan dock vara fördelaktigt i volatila tider eller om ditt utrymme för ökade utgifter är snävt.

Hur fungerar ränta på bolån?

Genom att titta på olika faktorer, som t.ex. marknadsförhållanden, konkurrens, aktuella bostadspriser etc sätter banken därefter aktuella bolåneräntor. Din kreditvärdighet är en annan viktig faktor som kan påverka din räntesats – ju högre kreditvärdighet du har desto lägre blir ofta räntan. Oavsett kreditvärdigheter är de aktuella räntor som banken utfärdat utgångsläget.

Andra faktorer såsom inflation kan också leda till förändringar av bolåneräntenivåerna. Belåningsgraden (hur mycket du lånar jämfört med värdet av fastigheten) samt bindningstiden (perioden då du betalar samma ränta) är aspekter som också har inverkan på den slutliga kostnaden för ditt bolån. Låna aldrig mer än du behöver och jämför olika bindningstider.

Vad påverkar räntan på ditt bolån?

Aktuella boräntor påverkar räntan på ditt bolån. När räntan är hög kommer även din ränta att vara högre och tvärtom. Detta beror på att bankerna själva måste betala en högre ränta för pengar de lånar in när marknadsräntan är hög.

Bolånetypen kan också ha en inverkan på din ränta. Om du har ett bundet bolån kommer din ränta inte att påverkas av eventuella förändringar i marknadsräntan under bindningstiden, medan ett obundet bolån gör det möjligt för banken att justera den efter aktuella marknadsvillkor. Bunden ränta kommer dock alltid med en premie, likt en försäkring.

Marknadsräntan

Inflation är en av de viktigaste faktorerna som påverkar marknadsräntan. Om inflationen ökar likt april 2023, kommer centralbankens ränta sannolikt också att öka vilket i sin tur leder till högre kostnader för lån. Konkurrens på marknaden kan dock hämma stigande prisstegringar och hålla nere räntorna.

Faktorer som påverkar marknadsräntan:
  • Inflation
  • Centralbankens ränta
  • Konkurrens på marknaden

Att ha kännedom om dessa faktorer kan hjälpa dig att fatta bättre beslut gällande ditt bolån.

Bolånetyp

Amorterande lån innebär att du betalar både ränta och amortering varje månad. Amorteringen minskar lånebeloppet över tid, vilket leder till lägre totala kostnader för dig som låntagare.

Annuitetslån är en typ av amorterande lån där din månatliga betalning inkluderar både ränta och amortering, men summan förblir densamma under hela löptiden.

Rak amortering innebär att du endast betalar av själva lånet varje månad, vilket kan leda till högre totala kostnader då räntan inte minskar med tiden. Det är viktigt att välja en bolånetyp som passar dina ekonomiska behov, båda kan vara fördelaktiga i olika situationer.

Säkerhet för lånet

Belåningsgraden, fastighetstypen och lånebeloppet påverkar säkerheten för ditt bolån. Belåningsgraden visar hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och dina inkomster. Ju högre belåningsgrad desto större risk tar banken vid utlåning av pengar.

Fastighetstypen är också en faktor som påverkar säkerheten för lånet. Vissa typer av fastigheter kan vara svårare att sälja om du inte betalar tillbaka ditt lån vilket ökar risken för bankerna och därmed också ökar räntan på ditt bolån.

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett bolån är din kreditvärdighet en av de viktigaste faktorerna som påverkar räntan. Din inkomst och anställningssituation, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden samt övriga ekonomiska åtaganden såsom krediter och abonnemang kommer alla att beaktas vid bedömningen av din kreditvärdighet. Denna kreditbedömning görs oftast i samarbete med UC.

Därför är det viktigt att ha kontroll över din privatekonomi och undvika onödig skuldsättning för att kunna få det bästa låneerbjudandet med en förmånlig ränta på ditt bolån.

Bindningstid

Kort bindningstid ger dig lägre ränta vilket kan verka lockande, men ökar också risken för räntehöjningar.

För att hjälpa dig fatta beslutet om huruvida kortare eller längre bindningstider passar bäst för din situation, har vi sammanfattat de viktigaste punkterna nedan:

  • Kortare bindningstid ger lägre ränta
  • Längre bindningstid ger stabil och pålitlig återbetalningsplan
  • Långa bindningstider kan ge dig säkerhet om det väntas turbulens
  • Du löper större risk att betala mer i framtiden vid en eventuell uppgång av marknadsräntorna om du väljer en kortare löptid.

Vad behöver du tänka på innan du tar ett bolån?

För att ta ett bolån är det viktigt att tänka på vilken ränta som passar dig bäst, rörlig ränta och bunden ränta. Det kan vara en god idé att jämföra olika alternativ för att hitta den mest fördelaktiga lösningen för dig och ditt potentiella boende.

De vanligaste faktorerna som spelar roll när du ansöker om ett bolån är:

  • Inkomstbevis
  • Uppgifter om skulder och andra lån (Hämtas oftast från UC)
  • Nuvarande boendeförhållanden
  • Personnummer

Vilket bolån passar mig?

När du ska ta ett bolån är det viktigt att tänka på vilken typ av ränta du föredrar. En fast ränta ger stabilitet och förutsägbarhet, medan en rörlig ränta kan ge möjlighet till lägre kostnader men också högre risk vid exempelvis stigande marknadsräntor. Jämför olika banker för att hitta den lösning som passar dig och din ekonomi bäst.

Ditt val av räntesättning kommer att påverka din ekonomi både kortsiktigt och långsiktigt. Tänk noga igenom vad dina framtida planer innebär, såsom eventuella flyttningar eller livsförändringar, innan du tar beslut om vilken typ av ränta du ska välja. Genom att göra en noggrann analys minskar du risken för ovälkomna överraskningar längre fram i processen.

Säkerhet för lånet

Att ta ett bolån med säkerhet minskar risken för långivaren eftersom de har något att sälja om du inte betalar tillbaka ditt lån. Men tänk på att om din egendom minskar i värde kan du behöva ge ytterligare garanti och stå inför högre kostnader i framtiden. Att ta ett lån utan säkerhet innebär högre räntor men mindre risker då inget kommer tas ifrån dig vid utebliven betalning.

När du tar ett bolån krävs säkerhet för lånet, vanligtvis i form av bostaden eller fastigheten du köper. Innan du ansöker om ett bolån bör du därför se till att ha en klar bild över din ekonomi och hur mycket du har möjlighet att lägga som kontantinsats vid köpet.

Amorteringstid

En kort eller lång amorteringstid kan påverka din månadskostnad och ditt totala lånebelopp. Det är viktigt att välja en amorteringstid som passar din ekonomiska situation, men det finns också andra faktorer att tänka på.

Effekten av amorteringskravet:
  • Amorteringskravet infördes för att minska hushållens skuldsättning och risken för finansiell instabilitet.
  • Kravet innebär att du måste betala av minst 1% av ditt bolån varje år i minst 50 år.
  • Att inte följa kravet kan leda till högre räntor och svårigheter att få godkända lån i framtiden.
Amortera eller inte amortera?
  • Genom regelbundna amorteringar minskar du dina totala lånekostnader över tid.
  • Du bygger upp eget kapital genom ökad ägarandel i bostaden.
  • En lägre belåningsgrad ger möjlighet till bättre villkor vid omförhandlingar eller nya lån.

Att inte amortera har de senaste 10 år varit attraktivt då räntorna varit otroligt låga. Med dagens räntor på uppemot 5% är det dock ingenting att rekommendera om du inte har en finansiell plan för din privatekonomi.

Räntesättning

Referensräntan är den ränta som Riksbanken sätter och används som grund för bankernas räntor på lån. Detta innebär att om referensräntan ändras, så kan det påverka din månadskostnad för lånet.

Bankernas kostnader kan också spela in när det gäller räntesättning. Om banken har högre kostnader, till exempel för att ta in kapital, så kan de vara tvungna att höja sina räntor på lån för att täcka dessa kostnader.

Det finns också en skillnad mellan nominell och effektiv ränta. Den nominella räntan är själva grundräntan och den effektiva tar hänsyn till eventuella avgifter eller andra kostnader kopplade till lånet. Det är viktigt att jämföra både den nominella och effektiva räntan innan du tar ett bolån för att se vilket alternativ som passar dig bäst. En låg nominell ränta behöver inte vara det billigaste lånet.

Bolån vanliga frågor och svar

  • Vad är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta?

    Den nominella räntan är den angivna räntesatsen på ett bolån, medan en effektiv ränta tar hänsyn till andra kostnader och avgifter. Den nominella räntan beräknas enbart på det utlånade beloppet, medan den effektiva räntan inkluderar alla kostnader som påverkar vad du ska betala tillbaka. Genom att ta hänsyn till dessa ytterligare faktorer ger den effektiva räntan en mer exakt bild av den verkliga kostnaden.

  • Vad är skillnaden mellan en rörlig eller bunden ränta?

    Rörliga räntor sätts varje 3 mån och räntan är oförändrad däremellan. Efter 3 månader kan räntan öka eller sjunka, beroende på många olika socioekonomiska faktorer. En rörlig ränta är alltid den billigaste medans en bunden ränta ger dig mer vetskap om dina framtida utgifter.

    Rörlig eller bunden? Vilket är det bästa? Den beror på, det är en variabel alla måste anpassa sig efter.

  • Vad behöver man för att få ett bolån?
    • Inkomstbevis
    • Minst 18 år gammal
    • Folkbokförd i Sverige
    • BankID
  • Kan jag betala tillbaka hela eller delar av lånet i förtid?

    Alla lån med rörlig ränta kan du i Sverige betala tillbaka. Har du ett bundet bolån kan du behöva betala ränteersättning för den tid du bundit lånet på, då är det bättre att låta lånet löpa som avtalat.

  • Hur mycket kan jag låna?

    De flesta banker har inga tak på bolån, tänk dock på amorteringskravet för att få ner dina månadsbetalningar.

Keith Marshall

Designer

George Williams

Developer

Julia Castillo

Client Service

Låt oss tillsammans hitta det perfekta lånet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med din e-postadress för exklusiva erbjudanden.